Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2013 12:23 - Кога се нуждаем от психолог?
Автор: analyticaltherapy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1205 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.02.2015 01:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


До не отдавна широко разпространено бе мнението, че само „лудите“ ходят на психолог. В днешно време психолозите все още работят със сериозни психични болести, но предлагат и помощ за много други състояния, свързани с житейските ни проблеми и емоциите, които предизвикват те у нас. Всеки познава чувства като напрежение, объркване, липсата на енергия и смисъл, меланхолията и тревогата, които често са доста плащещи, но сами по себе си все още не са психични болести и ако им обърнем нужното внимание навреме те могат лесно да отшумят.

Голяма част от нас често се чувстват изгубени, празни и уморени в забързания и повърхностен свят, а хармоничния и пълноценен вътрешен живот е в ядрото на човешкото съществуване.

Всеки може да се възползва от услугите на психолог, за да подобри или поддържа в добра форма физическото и душевното си здраве. Това повишава осъзнатостта и разбирането ни както към околния свят, така и към нас самите и причините за проблема ни.


Проблеми и симптоми

Въпреки че всеки има основанието да потърси психологична подкрепа в труден момент от живота си, не всеки го прави. Ето някои примери, кога човек има нужда от психолог.


Проблеми
Ще познаете, че имате проблем, когато има несъответствие между начина, по който живеете и начина, по който искате да живеете.
Ако можете съзнателно да определите несъответствието между двете тогава, вероятно сте разбрали, че имате проблем и вече сте на път да го решите. Може дори да нямате нужда от дълга и продължителна професионална помощ. В някои случаи, когато човек е узрял и готов за това и еднократно посещение по дадена тема може да даде необходимия тласък на човек да промени живота си.
Понякога обаче може да се развият усложнения, които да попречат на способността ви сами да решите проблемите си:
1. Въпреки намерението ви да промените нещо, може да се случва така, че да не правите и усещате никакъв напредък. Това означава, че има блокаж и с помощта на психолог ще успеете да я преодолеете.
2. Случва се също, просто да се чувствате крайно незадоволени от живота си, но да не можете да определите точно какъв е проблемът. Консултацията с психолог ще ви помогне в откриването му. Веднъж щом знаете какво ви пречи да сте пълноценни и щастливи, може да продължите и сами, ако блокажа не е на подсъзнателно ниво.
Хубавото е, че щом веднъж научите основната тактика за определянето и решаването на проблеми, вероятно вече няма да ви е нужна професионална помощ.

Симптоми

Ако един проблем се пренебрегва доста дълго време и не се намери разрешение за него, той се превръща в симптом. Симптомът е физическо или психическо заболяване, което се характеризира с нарушение целостта на организма. Когато симптома е психологически – тревожност, стрес, страх, напрежение, липса на сън и концентрация, панически атаки и др. това трябва да е червена лампичка, че трябва да му обърнем нужното внимание. Когато симптомът е физически обикновено сме пропуснали всички предшестващи сигнали, които ни изпраща на духовно, психическо и емоционално ниво.

Известни са много „житейски” начини за отърваването от симптомите, като - работа, забавления, секс, алкохолни или наркотични вещества, но те причиняват проблеми и усложняват още повече симптомите ни. Единственото истинско решение е да се обърнем лице в лице с Истината, от която отчаяно се страхуваме.

Притеснението и неудобството да потърсим психолог отшумява още по време на първата сесия (между другото най-бързия начин да се освободите от притеснението е да го извадите от себе си като го споделите) и може да бъдете сигурни, че психолога ще се отнесе с разбиране и любов към Вас, както и ще се Ви помогне да откриете вашия уникален начин да бъдете щастлив.



Духовна Психотерапия

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: analyticaltherapy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 47618
Постинги: 20
Коментари: 10
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930