Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2011 23:42 - Самота
Автор: analyticaltherapy Категория: Други   
Прочетен: 5934 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 13.02.2015 01:24


image


Самота.

Може би най-изначалното чувство, което събира в себе си всички състояния – тъга, болка, празнота, гняв, безсилие. Самота. Самото й име кънти...
 

Сама по себе си самотата е най-нормалното чувство в нас – раждаме се, живеем и умираме сами. И единствения човек, с когото прекарваме целия си живот сме самите ние. И това е прекрасно, защото ни дава шанс да опознаем и споделим себе си с хората, които сме избрали.

Пример за това са животните - еталон за психично здраве. Когато им се яде – ядат, когато им се спи – спят, когато имат нужда от ласки – си го поискват. Затова и не страдат от стрес или депресии. Няма животно, което да не може да остане само. Но как това най-естествено състояние ни е довело до там да се стараем да го избягваме с цената на всичко?

Има много начини да се „справим” със самотата – обграждаме се с приятели, живеем динамичен живот, отдаваме се на алкохол, работа, сексуални авантюри, екстремни преживявания, настървен социален живот... Често дори и не осъзнаваме причината поради която вършим всичко това. Само по себе си всяко нещо може да бъде сламката на спасението. Разликата е само в това, че понякога осъзнаваме бягството си, друг път не. Можем да изживеем целия си живот съпротивлявайки се на "срамното" чувство.. да си сам. Това, обаче не винаги означава самотен.

В обществото ни цари неписан закон, че самотния човек е нещастен човек, неприемлив, нежелан, дори скучен. Истината е, че колкото по-динамичен външен живот живеем, толкова по-„застинал” е вътрешния ни. И обратно. Някой, който изглежда активен, с неизчерпаема енегрия и вечно пълна програма, може да се окаже духовно много по изостанал от тихия и вглъбен в себе си човек, който на пръв поглед не върши нищо.

Това обаче е само привидно, защото когато човек е способен да остане сам със себе си, когато е способен да се изправи сам срещу своите страхове и тревоги е много по-устойчив и на външните такива.

Никой не казва, че това е лесно, разбира се. В такъв момент можем да изпитваме и гняв, и ревност, и страх, тревога, паника дори... Тогава единственото, което искаш е да избягаш. От себе си. Без значение къде и с кого. И как. Понякога дори с цената на живота си. Но знаеш, че нищо външно няма да запълни празнотата ни, защото тя е състояние на духа. Тук именно е времето, в което сме най-уязвими пред капана на заместителите в живота ни. И няма никакво знаечние дали ще е бурен нощен живот, алкохол, зависимости или просто нещо, което ни избави от нас самите. А истинското облекчение идва именно от приемането на причината. Самотата е зова на душата да се срещнем със себе си. Докато се опитваме да „заглушим” вътрешния си глас, той преминава във вик, а после и в удар... И колкото по-бързо бягаме, толкова по-бързо ни застига.

Обикновено има причина, за да се появи в точно в този момент от живота ни и  се иска смелост да останеш. Иска се дори нещо повече от това - отчаяние, безсилие, празнота - с други думи състояние, в което вече няма какво да губиш и си готов да се среща със себе си, защото когато душата ни е капнала от изкувствени спасения си готов на всичко.

Парадоксът е, че колкото повече бягаме от тишината в себе си, толкова повече нужда имаме от нея.

Първата стъпка е да се опитаме да наблюдаваме себе си. Точно в онези моменти, когато всичко в теб крещи „бягай”. Да осъзнаем как бавно чувството завладява ума и тялото ни. И в този точно момент да помним, че няма човек, който да не изпитва това. Различно е само възприемането ни за него.

Самотата плаши най-вече тогава, когато все още не сме оставали достатъчно дълго с нея. Когато останем сами със себе си само тогава можем да бъдем истински и с някой друг човек. Тогава и любимите ни занимания ще ни носят удовле-Творение, а не тягостна празнина. Самата същност на това чувство е да ни носи спокойствие. Усамотение, себепознание... Това в безценния шанс, който живота ни предоставя за да преосмислим мечтите и ценностите си, да преоткрием хармонията вътре в нас. Защото външния свят не е нищо друго освен едно огледало...



Духовна Психотерапия




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. noir - ~ N ~
01.09.2011 23:58
Аз съм напълно съгласен с написаното, въпреки, че акцентите не се открояват особено. Според мен те трябва да са на това, че преходните състояния са тези, които могат да бъдат най-коструктивни. Т.е. самотата може да бъде изключително вдъхновяващо преживяване, в което да надскочим собствените си недостатъци, да преодолеем често допускани грешки и да развием талантите си.

Другият акцент е, че преходните състояния никога не могат да бъдат запълнени с преходни действия, така описаните "обграждаме се с приятели, живеем динамичен живот, отдаваме се на алкохол, работа, сексуални авантюри, екстремни преживявания, настървен социален живот...", поради съсдаването на зависимост към тези неща, която с времето има намаляваща сила да носи удовлетвореност, което ни връща в изходна позиция, но с много по-тежки последици...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: analyticaltherapy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 47613
Постинги: 20
Коментари: 10
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930